"... kierujemy się na ogół tą maksymką, moc radości wzmacniać smutku odrobinką..." Jeremi Przybora

piątek, 5 kwietnia 2013

Dzień Marchewki

Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy ... że dziś Dzień Marchewki !!! Kto nie lubi niech odważy się podnieść rękę! Taka niepozorna istotka a pyszna i samo zdrowie! Najlepiej na surowo. A po ugotowaniu to a kysz!, a kysz! dla diabetyków. Wysoki indeks glikemiczny. Z tego co się orientuję, rzecz jasna.

Dziś rano upewniłam się, że Marchewka to: beta - karoten na cerę, antycośtam co chroni organizm od wewnątrz przed szkodliwymi promieniami słonecznymi, witamina A genialna na oczy (zwłaszcza dobre widzenie wieczorami i w nocy), i tak dalej ... no i bardzo bardzo mało kalori w surowej postaci. No i to przyjemne chrup chrup chrup jest nie bez znaczenia dla uroku Marchewki.

Z okazji Marchewkowego Święta u nas dziś obiadowo flaczki wegetariańskie z Marchewką, ale i selerem, w rolach głównych. W takiej postaci ni to surowej, ni to ugotowanej, bo tylko kilka minut na parze. Ale o tym po obiedzie już ...




W Dniu Marchewki apeluję: kochajmy i jedzmy marchewkę!

Edyta z Kubkiem Kawy

4 komentarze:

  1. Lęęęęce na stragan :-)))
    Dzisiaj zrobię sobie zupę marchwiową , o !

    OdpowiedzUsuń
  2. U Ciebie tez miło sie wędruje między jedzonkiem a robótkami :)
    Dziękuje za udział w candy i pozdrawiam marchewkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że otworzyłaś drzwi do mnie:-)
    Mam nadzieję, że czasem wpadniesz, zapraszam.
    Pozdrawiam ciepło
    Edyta z Kubkiem Kawy

    OdpowiedzUsuń